Головний біль або цефалгія: на що звернути увагу

Сьогодні розглядаємо проблему, яка актуальна для багатьох та потребує уваги, – головний біль. Тому що ми в LC Neuro часто чуємо від пацієнтів: «Болить голова. Жодні медикаменти не допомагають. Напевно, у мене мігрень». І це тільки менша частина скарг пацієнтів, які мають цефалгію.

Цефалгія (головний біль) може бути первинною та вторинною. 

1️. Первинний головний біль (ПГБ) – це стан, при якому головний біль є основним та єдиним симптомом (головний біль напруги, кластерний головний біль, мігрень тощо). Особливістю є те, що ПГБ не має змін при нейровізуалізації (проведенні КТ або МРТ). 

2️. Вторинний головний біль (ВГБ) – це стан, який є симптомом іншого (основного) захворювання. Наприклад, від порушень функції щитоподібної залози (гіпер- або гіпотиреоз) до органічних змін у головному мозку (пухлини, аневризми тощо).

Цікаво: Дослідження, проведені більш ніж у 10 країнах світу, показали, що пацієнти, які зверталися до лікарів зі скаргами на епізодичний головний біль, майже у 94 % мали діагноз мігрень, а інші 6 % - інші види головного болю.

Пацієнти із хронічним головним болем (ХГБ – біль, який турбує більше половини днів на місяць) практично не мають змін при проведенні КТ або МРТ.

Але потрібно звертати увагу на так звані «червоні прапорці». До них відносяться:

  • Раптовий початок (інтенсивний головний біль, який неможливо терпіти);

  • Неврологічні порушення (сплутаність свідомості, дезорієнтація);

  • Загальні симптоми (втрата маси тіла, температура);

  • Поява головного болю у зв'язку з основним захворюванням;

  • Зміна характеристик головного болю (наростання інтенсивності або зміна характеру больового синдрому).

Міфи та реальність про головний біль

Міф 1 – тривала артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску) викликає головний біль.
Реальність – завдяки адаптивним механізмам тривалі періоди гіпертензії не викликають головного болю. Цефалгія може виникати при пароксизмальному (різкому) підйомі артеріального тиску до 180/120 мм рт ст. та минає після його нормалізації (згідно з Міжнародною класифікацією головного болю 3-го перегляду).

Міф 2 – вегетативно-судинна дисфункція викликає головний біль і потребує термінового лікування.
Реальність - по-перше, діагноз «Вегетативно–судинна дисфункція» є застарілим. У міжнародних класифікаціях такого діагнозу вже немає. По-друге, часто вегетативні прояви головного болю (почервоніння обличчя або ока, сльозотеча, закладеність носу тощо) трактуються лікарем невірно як ВСД і, на жаль, не як прояви мігрені або іншого виду головного болю (що є правильним).

Міф 3 – мігрень може бути тільки у жінок.
Реальність – частка чоловіків, які мають діагноз «Мігрень», значно менша, ніж жінок (наприклад, поширеність мігрені серед жінок в Україні близько 25-30%, у той час у чоловіків - 5-10 %). Але чоловіча стать не виключення для встановлення даного діагнозу.

Міф 4 – велика кількість анальгетиків допоможе усунути головний біль.
Реальність – вживання великої кількості знеболювальних, а тим паче кожного дня, може призвести до абузусного головного болю (ГБ, що виникає і посилюється після тривалого прийому анальгетиків). 

Міф 5 – запальні зміни у навколоносових та лобних пазухах можуть спровокувати головний біль.
Реальність – можуть, але рідше, ніж пацієнти чують це від лікарів. Хронічні зміни (наприклад, наявність кіст у пазухах) може бути лише супутньою проблемою без клінічних проявів тоді, коли правильний діагноз цефалгії не встановлюється. 

Чекаємо Вас на консультації нашого невролога для встановлення точної причини головного болю і вибору оптимального способу лікування.

Запишитесь на прием

Введите имя
Введите телефон
Введите E-mail
Ваше сообщение успешно доставлено. Мы свяжемся с Вами в ближайшее время.
Перезвоните мне
Введите номер телефона и мы свяжемся с вами в ближайшее время
Введите имя
Введите телефон
Ваше сообщение успешно доставлено. Мы свяжемся с Вами в ближайшее время.