Нічний ЕЕГ-моніторинг: діагностика розладів сну та епілепсії

Проблема розладів сну є дуже актуальною у наш час, але, на жаль, часто залишається без уваги або лікується рутинним призначенням снодійних.

«Не можу заснути…», «Часто просинаюся вночі…», «Сон поверхневий, відчуваю себе втомленим…». Такі скарги чують наші неврологи майже від третини пацієнтів, які звернулися до LC Neuro. Але ми працюємо для того, щоб покращити якість життя наших пацієнтів. Тому тільки у нас ви зможете пройти діагностику найвищого рівня, а саме - нічний ЕЕГ-моніторинг (відеомоніторинг) для уточнення причини і плану подальшого лікування.

Звичайно, як і усе нове, даний вид обстеження викликає неабиякий  інтерес і, як наслідок, виникає велика кількість запитань, на які ми спробуємо відповісти.

Що таке нічний  ЕЕГ-моніторинг?

Це метод, при якому відбувається синхронна реєстрація запису біоелектричної активності головного мозку та відеоданих рухової, а також поведінкової активності пацієнта. Запис триває під час нічного сну, тобто близько 8 годин. Завдяки цьому є можливість зафіксувати показники біоелектричної активності головного мозку перед засинанням, під час засинання, у момент сну та після пробудження. 

Які показання для проведення процедури?

  • неможливість заснути;

  • часті пробудження під час сну;

  • патологічна сонливість;

  • надмірна рухова активність;

  • невротичні стани.

Та не менш важливою проблемою, що потребує уваги, є епілептиформні напади під час сну. Відомі американські нейрофізіологи, подружжя Джибс, сказали: «Одна хвилина запису ЕЕГ від час сну може розказати про епілептичний процес більше, ніж ціла година запису біоелектричної активності головного мозку у стані неспання». Це саме той випадок, коли рутинне проведення електроенцефалографії (ЕЕГ) не дає точних результатів. Тому показаннями для проведення нічного ЕЕГ-моніторингу також є:

  • епілепсія з нападами у ночі;

  • епілепсія з денними нападами (окремі випадки);

  • затримка психічного або мовного розвитку. 

Як і де відбувається процедура?

Моніторинг проходить у нашій клініці, де створені максимально комфортні умови для перебування пацієнта (палата зі зручним ліжком) та відбувається обов'язковий контроль медичного персоналу (лікаря та медичної сестри). 

Перед моніторингом шапочка та гнучкі електроди, які не створюють дискомфорту, одягаються на голову пацієнту, додатково реєструються поліграфічні канали (ЕКГ, електроокулографія). Саме завдяки поліграфічним каналам можна уточнити характер нападів та виключити наявність артефактів. Дослідження проводиться згідно з протоколом.

 

Запишитесь на прием

Введите имя
Введите телефон
Введите E-mail
Ваше сообщение успешно доставлено. Мы свяжемся с Вами в ближайшее время.
Перезвоните мне
Введите номер телефона и мы свяжемся с вами в ближайшее время
Введите имя
Введите телефон
Ваше сообщение успешно доставлено. Мы свяжемся с Вами в ближайшее время.